České znaky

Re: České znaky

Příspěvekod mirek » 07 zář 2009, 17:44

Hmm, začnu shánět příručku programování :D
Naštěstí ten problém je menší: pouze jsem předefinoval písmo ve "startovací" šabloně (Soubor/Nový/použít šablonu), název písma jsem ponechal, tedy při vložení bloku se písmo v bloku "opraví". Pokud otevřu samostatně blok, tak samozřejmě písmo nutno zeditovat a soubor/blok uložit.
Mapování vyzkouším, dle návodu v manuálu.
Mirek+ progeCad 2011 Professional-Czech, 10 licencí :-)
mirek

Příspěvekod mirek » 18 zář 2009, 14:04

A jsem zpět:
Pro vkládání tzv. speciálních znaků se kdysi používaly kombinace %%uv- což konkrétně zde znamenalo podtržení/underline písmena v. Obdobně existovaly i znaky pro horní a dolní index apod., pro změnu formou \U+xxxx, což bylo číslo příslušného znaku (v Unicode?) Ale vůbec netuším, jak použít s fonty ttf?
Nějaké řešení, jak zadávat?
Pokud použiji z jiného (s Romans.shx) výkresu, tak je čitelné pouze do první editace, pak se rozpadne na jiný znak- tedy asi nutno zadávat jinou kombinaci čísel- existuje nějaká tabulka znaků? Já koukal do Wordu na tabulku symbolů Latin-1, kde jsou znaky označené včetně kódů- některá čísla sedí. Konkrétně dolní index se mi nyní změní vzhledově na ocásek 00B8, znak 00B1 funguje, 00B2 už ne.
mirek

Příspěvekod lotron » 22 zář 2009, 15:15

mirek píše:A jsem zpět:
Pro vkládání tzv. speciálních znaků se kdysi používaly kombinace %%uv- což konkrétně zde znamenalo podtržení/underline písmena v.

To byly zkratky pro určité kódy. Začalo to v DOSu. Jenže problém začal s lokalizací do jiných jazyků. Značka pro průměr %%c kolidovala s písmenem Ý. Lokalizací se narazilo na limit jednobytového kódování, protože bylo nutno mít k dispozici znaky v národních abecedách a ještě speciální značky: průměr, +-.
DOSová kódová stránka 437 - znaková sada IBM PC:
Codepage-437.gif
Codepage-437.gif (3.15 KiB) Zobrazeno 3156 krát

DOSová kódová stránka 852 Latin-2: (na svém místě zůstal jen stupeň: ° )
Codepage-852.gif
Codepage-852.gif (8.63 KiB) Zobrazeno 3158 krát

Původní Windows 3.0 měly také jen jednobajtové kódování znaků. Přibyly nám tak jen jiné výběry znaků, ale stále nedostatečné. České znaky měly jen fonty EE - Eastern European nebo CE - Central Europe. Kódová stránka 1250.
http://msdn.microsoft.com/cs-cz/goglobal/cc305143%28en-us%29.aspx
Jediná možnost, jak "vyloudit" speciální znaky bylo použít speciální sadu znaků jako Symbol nebo Wingdings.
mirek píše:Obdobně existovaly i znaky pro horní a dolní index apod., pro změnu formou \U+xxxx, což bylo číslo příslušného znaku (v Unicode?) Ale vůbec netuším, jak použít s fonty ttf?

To by měl být kód Unicode. Font manager Windows by měl být schopen v TTF najít odpovídající znak. Ukázka, jak vypadá tabulka, která mapuje Windows_1250 do Unicode:
http://www.unicode.org/Public/MAPPINGS/VENDORS/MICSFT/WINDOWS/CP1250.TXT
Na horní a dolní index jsou možné dvě cesty:
  1. Přístup obecný - horní a dolní index je formátovaní. Text, který bude jako index se uzavře nějakou smluvenou posloupností znaků - formátovacích značek. Výhodou je, že index můžete vytvořit z libovolného znaku.
  2. Přístup historický - nejpoužívanější indexy se přidají do znakové sady. Přidaly se nejpožívanější znaky v provedení horní index. Už v CP437 byla druhá mocnina. Unicode některé tyto znaky taky zařadil kvůli slučitelnosti. http://www.unicode.org/charts/PDF/Unicode-3.2/U32-2070.pdf Toto je asi jediná cesta, jak horní/dolní index vložit do libovolného textu.
Kde je můj znak? http://www.unicode.org/standard/where/
mirek píše:Nějaké řešení, jak zadávat?
Pokud použiji z jiného (s Romans.shx) výkresu, tak je čitelné pouze do první editace, pak se rozpadne na jiný znak- tedy asi nutno zadávat jinou kombinaci čísel- existuje nějaká tabulka znaků? Já koukal do Wordu na tabulku symbolů Latin-1, kde jsou znaky označené včetně kódů- některá čísla sedí. Konkrétně dolní index se mi nyní změní vzhledově na ocásek 00B8, znak 00B1 funguje, 00B2 už ne.

POZOR! Znaky musí být nadefinovány ve fontu, který se použije pro vykreslování. Nevím, jestli existuje zdarma font, který by obsahoval všechny znaky definované v Unicode. Velmi kompletní je prý Arial Unicode, který je na instalačním CD Microsoft Office 2000. Většina fontů je podmnožinou z množiny definované standardem Unicode a teď jde jen o to, jak mohutná tato podmnožina je. Často jsem zjistil, že některé znaky chybí. To je taky důvod, proč jsem se rozloučil s písmy SHX, už když jsem pracoval v ACADu. Jediný font, který mi vyhovoval byl totiž ISOCP.
lotron

České a jiné znaky

Příspěvekod lotron » 23 zář 2009, 00:44

Trochu jsem si zaexperimentoval se zadáváním speciálních znaků.
http://www.solicad.com/forum/progecad-priklady/specialni-znaky-t191.html
Bohužel jediné horní indexy, které jsem dosáhl, byly na druhou a na třetí. Z přiložené tabulky je také zřejmé, proč jsem zanevřel na SHX písma. Už jsem to zapomněl, ale teď jsem si to připomenul. Bylo to kvůli znaku promile.
lotron

Příspěvekod mirek » 26 říj 2009, 16:41

A nyní nový problém/neproblém: můj staletími prověřený :D Romans.shx jsem z výše uvedených důvodů zaměnil za Romans.ttf
A ejhle, tento font ignoruje mé nastavení tlouštěk čar (*.ctb) a vesele si jede svoji tloušťku, tedy pořád tence. Tedy abych namísto původně používané změny barvy měnil fonty? Tedy např. RomanD, RomanT? Jenže tyto sady zase neumí česky :x
Jak řešíte potřebu změny tloušťky písma vy ostatní? Očekával bych, že jako proporcionální písmo bude měnit svoji tloušťku alespoň v závislosti na výšce písma, ale ono, furt všechno tenké...
mirek

Příspěvekod lotron » 26 říj 2009, 22:47

SHX fonty a TTF fonty představují zcela rozdílnou koncepci. SHX popisoval, jak se bude pohybovat pero, kdežto TTF umožňuje popsat plochy omezené křivkami. Podle cílové velikosti se mohou dokonce měnit proporce tak, aby to odpovídalo typografickým zvyklostem, kdy každá velikost písma se navrhuje zvlášť pro dosažení nejlepší čitelnosti. Obsahuje také pravidla pro různé mezery mezi určitými kombinacemi znaků (aby AV nemělo mezi sebou příliš velkou mezeru atp). Také umožňuje párování znaků do tzv. ligatur. (pokud za sebou následují f a i, tak tečku nahradí prodloužený vršek písmene f.) SHX font se pouze zvětšoval/zmenšoval přímou úměrou, což se dá dobře matematicky realizovat násobením (to bylo výhodné, dokud počítače měly velmi omezený výkon), ale výsledek neumožňuje dosáhnout kvalitního výsledku z pohledu typografa. U TTF se už nepředpokládá vykreslování perem, ale převedení na rastr, který se na tiskárnu pošle jako bitmapa. To že to umožňuje ovšem neznamená, že je tato možnost u daného fontu využita. Pokud jsou zadány jen definující čáry, pak se vykreslí nějakou předurčenou tloušťkou, která je odvislá od možností zařízení. Jediným řešením je použít dostatečně definovaný font. Podle toho, co píšete, tak ROMANS.TTF takovým fontem není. Já proto používám Arial. Jak jsem již uvedl, je nejúplnější a vyznačuje se dobrou čitelností.
lotron

Příspěvekod Bonavox » 29 čer 2010, 19:13

Můj oblíbený léta používaný font C_ISO.SHX ...
Když načtu výkres s těmito texty, je zobrazování češtiny OK.
Když vložím text ze schránky, je text včetně háčků a čárek stále OK.
Jakmile kliknu na úpravu nebo vložím nový text, už se mi všude zobrazuje místo žščř jen "?"
Verze 10.0.8.1 na Win7 x64
Nějaká :idea: :?:
Bonavox

Příspěvekod Bonavox » 05 črc 2010, 17:07

Když takto progeCAD zmrší české znaky (nahradí je "?") a výkres načtu do AutoCADu, tak tam už se zobrazují správně.
Uložím v AutoCADu, načtu zpět do progeCAD a zobrazují se dobře do první editace toho kterého textu ...
Neměl bych to napsat spíš do sekce Chyby?
Bonavox

Příspěvekod lotron » 08 črc 2010, 00:09

Pokud je písmo "dobré", "dobře nainstalované" a text "dobře zadaný", nemá ProgeCAD s českými znaky problém. Viz mé dost rozsáhlé příspěvky výše.
  1. Pokud AutoCAD zobrazuje znaky z "C_ISO.SHX", tak asi písmo je dobré. Přesto si raději ověřte, že nepoužívá žádné náhrady a opravdu se jedná o Vaše písmo.
  2. A máte "C_ISO.SHX" nainstalovaný v ProgeCADu? Je v jeho složce? Je Vám nabízeno v definici textových stylů?
  3. V jiném tématu http://www.solicad.com/forum/verze-2009-f101/text-a-import-xls-tabulky-t149-15.html#p1464 jsem psal o "patologickém" kódování českých znaků jako složeniny dvou znaků - diakritického znaménka a písmene bez diakritiky.
Něco z výše uvedeného musí zabrat.
lotron

Příspěvekod Bonavox » 03 říj 2010, 20:58

lotron píše:A máte "C_ISO.SHX" nainstalovaný v ProgeCADu? Je v jeho složce? Je Vám nabízeno v definici textových stylů?

Ano mám. A také mám další postřeh z provozu.

Otevřu výkres, kde je použitý zmíněný font C_ISO.SHX, české znaky se zobrazují korektně.
Jakmile zedituji nějaký text, diakritika se nahradí znaky "?", vznikne paskvil.
Uložím, zavřu výkres, otevřu jej a diakritika se zobrazuje korektně (i tam, kde byl znak "?").

Z toho si myslím, že jde spíš o problém progeCADu, co ... :?:
Bonavox

Příspěvekod petr.motycka » 06 říj 2010, 11:11

Dobrý den,
takto se projevovala chyba ve starší verzi progeCADu.
Máte nainstalovanou poslední verzi progeCADu?
petr.motycka
SoliCAD, s.r.o.

Příspěvekod Bonavox » 07 říj 2010, 16:39

Bonavox píše:Verze 10.0.8.1 na Win7 x64

Aktuálně 10.0.10.2
Bonavox

Příspěvekod bronislav.gabrys » 22 říj 2010, 13:28

Je ten samý problém u fontů dodaných s progeCADem? Například "txt.shx"?
bronislav.gabrys

Příspěvekod Bonavox » 27 říj 2010, 10:09

Další problém s českými znaky, viz přiložený soubor.
Po umazání jednoho slova a text se úplně rozhodil (ž,š,č,ř ... je vidět po přiblížení) - při pokusu úpravy v AutoCADu se nic takového nestalo.
Přílohy
chyba.zip
(23.26 KiB) 70 krát
Bonavox

Příspěvekod petr.motycka » 27 říj 2010, 11:21

Dobrý den,
chybu posílám do Itálie.
petr.motycka
SoliCAD, s.r.o.

Předchozí

Zpět na FAQ (často kladené otázky)